БЕГЕМОТ 2012.01.22. 20:47

VII. kerületi üzletek: Rákóczi út

2012. január 22-én körbenéztünk a VII. kerületben, régi üzletek és portálok után kutatva. Most a Rákóczi út elejét jártuk egy kicsit körbe.

 

Rottenbiller utca 2: Szíjgyártó, bőrdíszműves. Az üzlet ma is működik, eredeti rendeltetése szerint. Az üzlet képe a helyes kis korabeli neonnal (ami már sajnos nem működik):

 

 

A mellette lévő üzlet egy jó kis sportbolt volt, ahol minden megtalálható volt a súlyzótól, a tornanadrágon át a sátorig. Az üzlet felirata még emlékeztet erre az időre, viszont a funkciója mára átalakult, illetve folyamatosan változik: most éppen háztartási gépeket árulnak. A középső bejárati ajtó új beépítés, korábban ott egy folyosó volt, kirakatokkal, az üzlet bejárata beljebb volt.

A Rottenbiller utca sarkán pedig egy valódi időutazásban van részünk, ha felnézünk a tetőre!

 

Vetőmag, Rottenbiller utca 33-35: a reklámozott vetőmagbolt mára már nincs meg, pedig jó sokáig tartotta magát, talán pár éve zárt be örökre. Ma élelmiszert árulnak ott. Alatta pedig egy másik gyöngyszem: Esti Hírlap.

 

De nézzünk csak el itt Rákóczi út irányába! A Rákóczi út-Berzsenyi utca sarkánál egy újabb klasszikus: egy Ruházati Bolt neon, mely az egész házfalat elfoglalja.

 

Itt alul a Ruházati Bolt Vállalat ruhaboltja üzemelt, majd 1990 után Kleider Bauerként működött tovább. És ma? Mondanom sem kell, angol használt ruházat... Mint annyi sok helyen. Személyes véleményem szerint szégyen, hogy 1990-es évek eleje után, ismét elárasztják a várost a használt ruhás boltok, ráadásul a legigénytelenebb, felmatricázott portálokkal.

 

Ha hátra fordulunk itt, a Rákóczi út elején, a Grand Hotel Hungária Szálloda (mai nevén: Best Western Hotel Hungaria Budapest) aljában, az árkádok alatt egy nagy gyógyszertár. Vagyis: volt egy gyógyszertár, melynek valaha szép zöld neonreklámja volt. Ma már csak ennyi maradt belőle:


Tovább haladva a Rákóczi úton a Blaha Lujza tér irányába, sok érdekes dolgot lehet találni. Nézzük mindjárt a Rákóczi út 80. szám alatt ezt a szép, klasszikus, neonos hentesüzletet. A neoncsövek sajnos, már itt is hiányoznak.

 

Egy házzal odébb (Rákóczi út 78.) folytatódik az időutazás, egy remek kis órajavító képében:

 

De nézzünk át ismét az utca másik oldalára! Itt is sok érdekességre bukkanhat, aki nem csak a járdát bámulja. Az egyik mára már tényleg csak emlék maradt, hiszen nem más, mint a régi neon nyoma a koszos falon: Sapka, Kalap (Rákóczi út 71.).

 

Tőle egy házzal arrébb (Rákóczi út 69.) egymás mellett mindjárt két neon: Roland & Nikolett és Férfi fodrász. A fénycsöveket itt sem kell keresni, eltűntek az idők forgatagában. De miért is maradtak volna, hiszen üzletek sincsenek már meg, így csak az emlékeinkből tudjuk felidézni, mi lehetett kapni a Roland & Nikolett üzletben? Sajnos, én nem emlékszem rá...

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr133720491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása